Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Светослав Иванов в интервю за БНР: Все по-малко българският пазар зависи от преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром"

06/02/2020

"Все по-малко българският пазар зависи от изходите на тези преговори, тъй като все повече български потребители и търговци на природен газ са взели съдбата си в свои ръце и сами си организират доставките на природен газ". Това каза пред БНР Светослав Иванов - председател на Българската асоциация "Природен газ", във връзка с преговорите във Виена между "Булгаргаз" и "Газпром".

Според него потребителите в България трудно скъсват с регулирания пазар и излизат на борсата. Обяснението за това са и психологически, но и заради много пропуски в правилата за съществуването ѝ:

"Българската газова борса стартира без цена на продукта, който се търгува на нея", посочи Иванов.

По думите му нито един от съществуващите газови хъбове в Европа не е в страна, която не е добре газифицирана. 

Едва 25% от българските общини имат достъп до газовата инфраструктура, а в Холандия няма село, което да не е присъединено към газопреносната мрежа, уточни Иванов.

"Трябва да си зададем въпроса - след като българските политици са готови да окажат подкрепа за проект, който ще ни струва 3 млрд. лева, за да послужи за пренос на сравнително големи потоци природен газ, но през България, защо не си положат достатъчно усилия, да инвестират още малко пари, за да може съществена част от тези потоци да остават в България и да стигат до градове като Видин", коментира той и посочи, че това може да се постигне с много ясна държавна политика и ангажимент на единственото газопреносно предприятие да изгражда така инфраструктура не само за пренос през България, но и за разпространение на газа и в България.

Цялото интервю на Людмила Железова със Светослав Иванов в "Нещо повече" можете да чуете тук.