Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Промените в ЗЕ в този им вид ще ударят тежко добросъвестните търговци на природен газ

30/03/2020

Промяната на регулираните цени със задна дата ще създаде хаос, който неминуемо ще нанесе огромни загуби на добросъвестните търговци на природен газ. Това заявяват в свое становище от Българската асоциация Природен газ по повод на подготвяните промени в Закона за енергетиката за възстановяване на надвзетите суми чрез цената на природния газ. Становището е изпратено до депутатите от Комисията по енергетика, КЕВР и енергийният министър. Според БАПГ резултатът от тези действия ще бъде фалит на част от компаниите или трайното излизане от българския пазар на тези, чийто финансов ресурс ще позволи избягване на изпадането в несъстоятелност.

Негативен ще е ефектът върху приходите както за търговците на природен газ, така и за крайните снабдители на синьо гориво. Подобни ретроактивни мерки работят против постигнатите до момента успехи в развитието на свободния газов пазар у нас, категорични са от БАПГ.

В становището е записано още, че финалният ефект от всичко това ще е компрометиран пазар, сринато доверие от страна на клиентите към търговците, от една страна, и от клиентите и търговците към държавните институции на най-високо ниво, от друга страна. „Никой от участниците на свободния пазар няма да има увереност, че купува и/или продава по възможно най-добрите финансови параметри, защото няма да имат гаранция, че държавата няма утре отново да измени със задна дата цените на обществения доставчик, които все още имат определящо значение за пазара във всичките му сегменти – свободен и регулиран“, смятат от асоциацията.

Според тях влизането в сила на този законопроект, в контекста на описаната по-горе картина, ще е пряко флагрантно нарушение на всички разбирания относно правната сигурност в търговския оборот и същевременно на разпоредбите на чл. 101-106 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Това ще мотивира всички засегнати лица да потърсят своите права, както по съдебен ред, така и посредством масирано сезиране на Европейската комисия.

В никоя друга страна-членка на ЕС не е взимано подобно решение за ретроактивно възстановяване на суми от страна на дружествата към клиентите. От асоциация са изпратили своето становище до депутатите от Комисията по енергетика в парламента, където вече започна общественото обсъждане на законопроекта за възстановяване на надвзетите суми за природен газ.

Източник:3е-news.net

С  пълния текст на становището можете да се запознаете от приложения файл.