Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

ТПС: Революцията на Израел в областта на природния газ е довела до икономии в размер на 86 милиарда долара

04/08/2023

Според задълбочено проучване, публикувано вчера, икономиката на Израел е спестила над 316 милиарда шекела (86,1 млрд. щатски долара) през последното десетилетие благодарение на своята "революция в областта на природния газ", съобщи израелската новинарска агенция ТПС. 

Това отразява спестявания от над 120 000 шекела (32 000 щ.д.) за всяко семейство в Израел през последното десетилетие, според доклада на консултантската фирма БДО (BDO) и Израелската асоциация за търговия с природен газ.

"Това е нещо невероятно. Аз съм в индустрията от много години. Понякога се спираш и поглеждаш 10 години назад и виждаш какво се е случило", заяви Амир Фостър, изпълнителен директор на Израелската асоциация за търговия с природен газ, пред ТПС. 

„"Намалихме емисиите на въглероден диоксид, разширихме националните резерви и станахме износител", каза Фостър. "Това е само пример. Може да видите за 10 години, което е кратък период от време в света на енергетиката, всички ползи от природния газ. Не говорим за потенциален принос, а за реални факти."

Докладът установява, че цената на електроенергията в Израел е с близо 50% по-ниска от тази в Европа в края на 2022 г. поради използването на природния газ, добиван край бреговете на страната.

"Спестихме толкова много пари на домакинствата в Израел от разходите за електроенергия. Без газ цените на електроенергията бяха много по-високи", заяви Фостър. 

Въз основа на анализ на данните, публикувани от министерството на енергетиката на Израел, министерството на опазването на околната среда и други структури, революцията в областта на природния газ е спестила на израелската икономика 126 млрд. шекела (34,3 млрд. щ.д.) от разходи за енергия, получена от природния газ, и още 190 млрд. шекела (51,8 млрд. щ.д.) от ползи за околната среда, тъй като Израел се отказва от по-вредните за околната среда горива.

През последното десетилетие над 19 милиарда шекела (5,1 милиарда щ.д.) от приходите от природен газ са постъпили директно в държавната хазна - 14 пъти повече, отколкото през предходното десетилетие.

Фостър заяви пред ТПС, че отдава тези числа на факта, че обществеността е приела потенциалния принос на природния газ, когато газът е бил открит за първи път в Източното Средиземноморие. Той също така отдаде дължимото на ясните и стабилни политики на правителството, които са спомогнали за създаването на среда, привлекателна за международните инвеститори. 

През юли "Бритиш петролиум" (БП), националната петролна компания на Азербайджан „"Сокар" и израелската "НюМед Енерджи4 подадоха съвместна оферта за лиценз за проучване на природен газ в два блока в израелската акватория. Той също така отбеляза, че БП и Националната петролна компания на Абу Даби "Аднок" са направили оферта на стойност 4 млрд. долара за закупуване на 50% от контрола на "НюМед Енерджи".

До 2030 г. се предвижда в държавната хазна да постъпят още 70 млрд. шекела (19 млрд. щ.д.) от средствата за природен газ, се казва в доклада. До 2050 г. се очаква тази сума да нарасне до над 300 милиарда шекела (81,8 милиарда щ.д.).

Добивът на природен газ се е увеличил пет пъти през последното десетилетие в сравнение с предходното. Запасите от природен газ в Израел също са се увеличили. 

"Нашите резерви са се увеличили с 40 % през последното десетилетие", каза Фостър.

През 2012 г. резервите на Израел са възлизали на около 780 млрд. куб. м природен газ. През 2022 г. това число достигна 1,087 млрд. млрд. куб. м, тъй като в акваторията на Израел бяха открити още находища на природен газ и бяха актуализирани оценените обеми на находищата.

Израел е лидер в спестяването на газ за бъдещето сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се казва в проучването. Темпът на добив на газ е около половината от този на най-големите производители в ОИСР.

Според доклад на Министерството на енергетиката от 2015 г. в акваторията на Израел има потенциал за откриване на допълнителни 2100 млрд. куб. м природен газ, което би утроило настоящите резерви.

"Израел се нарежда на трето място сред страните от ОИСР по запаси на глава от населението и се радва на относително предимство при използването на природен газ за вътрешно потребление и за износ", каза Чен Херцог, главен икономист и партньор в БДО, който е и автор на доклада.

"Сега е моментът да се възползваме от това предимство чрез използване на природния газ във вътрешната икономика и разширяване на износа", добави Херцог.

Фостър обясни, че разширяването на инфраструктурата за природен газ в Израел ще бъде платено от износа. Според него ясните политики за износ и одобрението на правителството за повече споразумения за износ са ключови за поддържане на успеха на Израел.

"Трябва да разширим газовите находища Тамар и Левиатан с повече инфраструктура и производство, защото през следващото десетилетие ще имаме нужда от повече газ за Израел", подчерта Фостър. 

"Това обаче струва много пари. Така че, ако искате през следващото десетилетие да има достатъчно газ на пазара, а не в земята, трябва да имате повече износ, който да финансира инфраструктурата за местния пазар. Това е нещо като победа за всички", каза в заключение Фостър.

Източник: БТА