Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Газовата инфраструктура на територията на Европа е перфектната батерия за възобновяема енергия

29/01/2024

Защо борсовата цена е устойчиво по-ниска от регулираната? Кой защитава потребителите - пазара или институциите? Какво да очакваме? Междусистемното споразумение на БТГ и Булгартрансгаз -  какви са последствията? - разговор с г-н Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз Инк. в предаването "Алтернативата" с водещ Илиян Василев.

Българската асоциация „Природен газ“ е учредена през 1991 г. Създадена е с цел да подобрява средата за развитие на газификацията в България, защото българинът желае да има правото да избира каква енергия да ползва и желае природният газ да е важна част от живота му. Всяка българско домакинство, използващо природен газ, спестява около 1000 лв. в сравнение с разходите, които би имало при ползването на електрическа енергия. Който и да закупи капацитет в точката [между Турция и България], за която е подписано споразумението, той няма как да мине без благословията на оператора – търговеца от другата страна на границата, визирам „Боташ“. Но защо това споразумение се подписва сега? Формалният отговор е, че другата страна сега се е съгласила да подпише споразумението за междусистемна връзка. По-интересен е капацитетът от Турция към България. Говорим за 117 хил. MW/ч – ок. 4 млрд. куб. метра годишно. 85 от въпросните 117 хил. са обявени като дългосрочно запазени до края на 2036 г. Предстои евентуално прекратяване на договора за транзит през Украйна, коментира в студиото г-н Светослав Иванов.

"Настоявахме в ПВУ да бъде включен газът не като преходно, а като гориво на устойчивостта. Разбираме, че не сме били достатъчно настоятелни, затова променихме поведението си в процеса на разработване на енергийната стратегия. Там бяха включени много интересни и добре обосновани неща.

Не е случаен фактът, че страните в челната десетка са едни от най-газифицираните държави в Европа.

Шампион в това отношение е Нидерландия, която за година постига 14% подобряване на ЕЕ. За последните 10 години обаче ние по никакъв начин не сме променили поведението си. И ако продължаваме да я караме по същия начин, ще продължим да сме в дъното. И не само, че сме далече – ние продължаваме да се отдалечаваме, защото губим страшно много енергия в процесите на производство, пренос и преобразуване. И тук говоря основно за електрическата енергия. Ако постигнем нормална степен на газификация, в тази инфраструктура, която е дала толкова много на европейските държави, България има огромен неизползван потенциал с конвенционални мерки да по стигне онова, което всички други вече са постигнали. И затова не го плануват в момента с конвенционални мерки. Липсва ни прагматизъм в сферата на енергетиката.
Само за европейския пазар в последните месеци на 23-а г. бяха подписани 14 нови дългосрочни договора с продължителност между 15 и 27 години с общ обем 45 млрд. куб. м. природен газ. Газовата инфраструктура на територията на Европа е перфектната батерия за възобновяема енергия. И това е доказано по научен и практичен начин.
Когато говорим за защитени потребители, не говорим за защитени от гл. т. на цена. Това, което искам като битов потребител обаче, е не КЕВР да ме защитава, а да ми гарантира сигурност на снабдяването. Всяка енергия, която ти е гарантирана като сигурност е логично да има някаква надбавка, защото на пазара има едно понятие, което се казва „риск“. Към днешна дата цената на газов хъб „Балкан“ беше от порядъка на 55 лв. Цената на борсата е с около 1/3 по-ниска от регулираната цена. КЕВР приема цената с решение и оттам трябва да дадат отговор защо е тази разлика. Защото във всяко решение има около 140 пъти многоточия, които крият търговска тайна. За да разчепкаме тези многоточия, нека поканим г-н Иванов в студиото.

В следващите 25-30 години човечеството няма да може без поне едно от фосилните горива – не може без природен газ. От три века използваме въглищата за индустриални нужди, а газът е тийнейджър – не сме използвали капацитета му. На българска територия има предостатъчно залежи. Продължавам да не разбирам каква е логиката да не отваряме вратите за инвеститорите в такива проекти, при това без да се влага обществен ресурс," посочи в заключение Иванов.

Гледайте цялото интервю на линк: https://youtu.be/pIJ8KjVFDm0?si=nLSXQ0Cy0CUKEAxH
 

Източник: 
altanalyses.org