Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Доц. Мартин Бояджиев откри първата за България конференция за водорода в газовия сектор

27/05/2024

Над 50 представители от различни газови компании и научни организации участваха в конференция, провела се в Златни пясъци на тема: "Горивни клетки и водород - възможности и перспективи за газовите компании".

Тя бе организирана от „Български Газов Център“ ЕАД с подкрепата и съдействието на Българска асоциация „Природен газ” и „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Конференцията бе открита от доц. д-р Мартин Бояджиев, който е изпълнителен директор на „Български Газов Център“ ЕАД.

На събитието бяха представени доклади, свързани с горивни клетки и водород, възможности и перспективи за газовите компании за впръскване на водород в газопреносните и газоразпределителни мрежи.

Различни лектори се погрижаха да запознаят аудиторията по-детайлно с темите, свързани с водородните технологии.

Доц. Бояджиев представи пред присъстващите перспективата за използване на Горивните клетки, като източник на енергия за битовия и промишлен сектор. Припомняме, че Овергаз е пионер с първата горивна клетка на природен газ в България.

РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО

По време на конференцията след всеки доклад се дискутираха важни приложни проблеми и решения за възможностите и перспективите за газовите компании за производство, съхранение, транспорт и използване на водорода.

В рамките на конференцията се проведе практическа демонстрация на работата на първия регистриран водороден електромобил в България с марка Hyundai Nexo. Той е закупен по процедура за доставка и гаранционна поддръжка на електрическо превозно средство с водородни горивни клетки, необходимо за създаване/модернизиране на научноизследователска инфраструктура на Лаборатория 5: „ХИТ за съхранение на енергия и електромобилност“ – част от проект Център за компетентност „ХИТМОБИЛ“. Водородният електромобил с горивни клетки е с нулеви емисии – както на вредни вещества, така и на въглероден диоксид.

Kонференциятa "Горивни клетки и водород -възможности и перспективи за газовите компании" се провежда за първи път в България. На нея се постави началото на обединяване на усилията на научните организации и газовите компании за възможностите за използване на водорода в газовия сектор.


Галерия